Wat is het verschil tussen FFP (First Focal Plane) en SFP (Second Focal Plane)?

Bij de keuze van een richtkijker is een van de belangrijkste keuzes, die tussen een scope met First Focal Plane (FFP) of Second Focal Plane (SFP). Wat zijn de verschillen en de voordelen en de nadelen bij deze twee opties.

FFP (First Focal Plane, ook wel Front Focal Plane genoemd)

Bij een First Focal Plane design, wordt het dradenkruis voor de vergroting geplaatst. In deze situatie zal bij het veranderen van de vergroting, de grootte van het dradenkruis mee veranderen. Bij het inzoomen zal het dradenkruis groter worden, bij het uitzoomen zal het dradenkruis kleiner worden.

 

Het voordeel van First Focal Plane is dat de markeringen in het dradenkruis op elke vergroting maatvast zijn. Hierdoor is het mogelijk bij elke vergroting de markeringen te gebruiken voor het meten van een afstand of schot afwijking. Een ander voordeel is dat het dradenkruis in elke vergroting gebruikt kan worden om de afwijking te corrigeren zonder te hoeven klikken.

 

Het nadeel van een First Focal Plane is dat het soms erg moeilijk is om het dradenkruis goed te zien als de richtkijker volledig uitgezoomd is, omdat het dradenkruis dan heel erg klein is. En als de richtkijker op de maximale vergroting staat, kunnen de lijnen van het dradenkruis te dik worden, waardoor je minder precies het doel aan kunt snijden.

 

March Scopes heeft voor een aantal FFP richtkijkers een speciaal dradenkruis ontworpen dat taps toe loopt. Waardoor bij een lage vergroting de bredere kant van het dradenkruis te gebruiken is en bij het inzoomen het fijnere deel. Uw doel is dan altijd goed zichtbaar, bij elke vergroting.

First Focal Plane dradenkruis

SFP (Second Focal Plane)

De meeste richtkijkers maken gebruik van Second Focal Plane. Bij Second Focal Plane is het dradenkruis direct achter de vergroting geplaatst. Als het dradenkruis achter de vergroting geplaatst is, zal bij het veranderen van de vergroting, het dradenkruis niet veranderen en gelijk blijven. Of je nu in of uit zoomt op het doel. Het dradenkruis zal altijd even groot blijven.

 

Het voordeel van Second Focal Plane is dat het dradenkruis altijd goed duidelijk zichtbaar is, ongeacht de vergroting waar de richtkijker op staat. 

 

Het nadeel van Second Focal Plane is dat de mogelijkheid om een afstand of schot afwijking te meten met je dradenkruis alleen mogelijk is op één vaste vergroting. Dit omdat bij het in- en uitzoomen de markeringen van het dradenkruis gelijk blijven.

 

Second Focal Plane dradenkruis

Welke richtkijker is voor mij geschikt?

Vaak worden er in de precisie disciplines zoals Long range schieten en precisie geweer gebruik gemaakt van een Second Focal Plane richtkijker. Bij de tactische disciplines en PRS gebruikt men over het algemeen meer de First Focal Plane Scopes. Voor de jager tot 300 meter adviseren wij een Second Focal Plane richtkijker met cm klik verstelling.

Misschien ook interressant: