Wat is het verschil tussen MOA en MIL?

Bij de keuze van een richtkijker krijgt u te maken met de keuze om een dradenkruis in MOA of in MIL te nemen. Wat is het verschil tussen MOA en MIL en wat zijn de voor en nadelen van deze verschillende soorten dradenkruizen.

Wat is een MOA (Minute of Angle)?

MOA staat voor "Minute of Angle" en is een hoekmeting die gebaseerd is op graden en minuten. Er zitten 360 graden in een cirkel en 60 minuten in een graad. Totaal 21.600 graden.

 

Een MOA is een manier om een afwijking te berekenen op verschillende afstanden. Bij het rekenen in MOA's moet je gebruik maken van yards en inches. Dit kan lastig zijn, omdat wij meer gewend zijn aan het rekenen met cm's en meters als het om afstanden gaat.

 

Toch kan het veel voordelen hebben om jezelf aan te wennen met MOA's te gaan rekenen als je op lange afstanden gaat schieten. De klik verstelling van een MOA is fijner dan die van een MIL en daar door kun je preciezer een correctie maken. Tevens zijn vaak de internationale schietschijven gebaseerd op inch formaat, wat spiegelt met MOA's.

Wat is een MIL (Milliradiaal)?

MIL is de afkorting van MRAD en staat voor "Milliradiaal". Deze hoekmeting is gebaseerd op een radiaal. Een radiaal staat voor de grootte van een middelpuntshoek van een cirkel waarvan de lengte van de boog, gelijk is aan de lengte van de straal.

 

Ook met deze meting is het mogelijk de afwijking en een afstand te berekenen. Bij het rekenen met MIL, maak je gebruik van cm's en meters.

 

March maakt gebruik van 4 klik verstellingen:

(1 klik)          100 meter     1000 meter       

- 1/8 MOA     0.36 cm         3,6 cm             

- 1/4 MOA     0.73 cm         7,3 cm              

- 0.05 MIL      0.5 cm           5 cm                

- 0.1 MIL        1 cm              10 cm

Wat is voor mij geschikt?

Vaak worden er in de precisie disciplines zoals Long range schieten, Precisie geweer en F-Class gebruik gemaakt van de 1/8 MOA klik verstelling.

 

Bij de tactische disciplines, PRS en jacht, gebruikt men over het algemeen meer de MIL klik verstelling in cm's.

 

Ryan Cleckner van de National Shooting Sports Foundation weet op een hele simpele en duidelijke manier uit te leggen hoe een MOA en MIL werkt door het visueel te maken.

Misschien ook interressant: